dimecres, 18 de juliol del 2012

ELS CAPS DELS MOAIS TENEN COS¡¡¡

















Un moai que vol dir escultura en rapanui és una estàtua de pedra monolítica que es troba a l`illa de Pascua a Xile .El significat dels moais es encara incert hi ha moltes teoris perque es van construir.
La més difosa és que les estàtues van ser tallades pels habitants de l`illa entre el segles XII -XVII (encara que la majoria dels que estan drets són del segle XVIII) com a representacions d´avantpassats difunts, de forma que projectaven el seu poder sobrenatural sobre els seus descendents.
Es situaven sobre els ahus (Plataformes cerimonials) amb els seus rostres cap a l`interior de l`illa i després encaixar uns ulls de coral o roca volcanica vermella es convertien en el aringa ora (Rostre viu) d`un ancestre i ara tenen cos...

També hi ha la nova teoria de que com es van transladar els moais segons Carl Lipo de la universitat estatal de California i Terry Hunt de la universitat de Hawaii a Manoa va ser "Caminant", segons en l`article publicat a National Geographic al mes de juliol.
Com també van ser segons ells els europeos que van delmar la població amb malalties i no per la deforestació de l`illa de Pasqua (Rapa Nui)

Més recentment al desembre del 2013 el Dr Rama Moolruney del Museu Bishop d´Honululu ha estudiat durant sis anys Rapa Niu .
S´han datat 300 dates de radiocarboni , incloent 15 de dates de noves excavacions aquestes noves troballes juntament amb análisis de les dates previament recollides demostrant que grans extensions de l`illa de Rapa Nui es van segui utilitzant per la producción agrícola d´aliments com el moniato i el taro inclús en l`arribada dels europeos, aquests amb les seves malaties al segle XVIII van representar el veritable col.lapse a l`illa. Aquest estudi ha estat publicat a la revista Journal of Archaeological Science al desembre del 2013.




http://www.pasthorizonspr.com/index.php/archives/12/2013/new-evidence-challenges-theories-Rapa-Nui-colapse


http://www.bishopmuseum.org
 
 


http://ca.wikipedia.org/wiki/Moai

http://es.wikipedia.org/wiki/Moai

http://en.wikipedia.org/wiki/Moai

http://fr.wikipedia.org/wiki/Moai

http://de.wikipedia.org/wiki/Mesoai

http://pt.wikipedia.org/wiki/Moai

http://it.wikipedia.org/wiki/Moai

http://nl.wikipedia.org/wiki/Moai

http://pl.wikipedia.org/wiki/Moai

http://sv.wikipedia.org/wiki/Moai









Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada