Diferents masqueres i objectes del temple del Sol
La Presa de Tikal
Chichen Itza Yucatan-Mexico .Col.lapse al mon Maia ?
Jaciment de la Corona (Guatemala)
El descobriment de fa uns mesos a Xultun (Guatemala) del calendari mes antic maia trobat fins ara
Els arqueòlegs que treballant al jacimient de La Corona , han descobert un text de 1300 anys que ofereix només la segona referència coneguda del "Final" del calendari maia del 21 de decembre .
Aquest text parla sobre la història antiga política en lloc de la profècia segons Marcelo Canut i Barrientos codirectors de l`excavació.Ha estat el text més llarg trobat i que relata 200 anys de la corona .Segons David Stuart de la universitat d´Austin va reconeixer la refèrència del 2012 en un bloc de 56 jeroglifics tallada.Es conmomora la visita a La Corona a l`any 696 pel governant més poderós de l`època Yick`aak K´ahk de Kalukmul , només uns pocs mesos després de la seva derrota a Tikal.
Alguns historiadors pensaven que havia mort a la batalla , ell visitava els seus aliats i dissipar els seus temors després de la seva derrota.Segons Stuart aquesta època va ser d`una gran agitació política a la regio maia i aquesta regio es va veure obligat a al.ludir a un cicle major de temps que va a parar a l`any 2012.
En temps de crisi , els antics maies van usar el calendari per promoure la continuitat i l`estabilitat en lloc de predeir l`apocalipsi diu Canut
La civilització del periode clàssic maia no es va col.lapsar aixó ho diuen alguns investigadors.
El col.lapse típic era per una "sobrecàrrega ecologica" per pràctiques agricoles insostenibles o por sequeres prolongades o per l`aument de la població que amb les guerres va prodiur el col.lapse.
Segons Elizabeth Votruba es va transformar essencialment a través de la reorganització de la societat,
Molta de la qual es veu avui en dia en la població moderna maia amb el seus 7 milions d´habitants.
Aquest suggeriment desafia algunes visions llargament sostingudes per un ampli espectre de científics i estudiosos que han teoritzat que l`antiga civilització maia clàssica va experimentar una caiguda dràmatica entre aproximadament els segles IX i XII.
Ella creu que el col.lapse Maia no va ser així , segons Votruba s´ha exagerat al públic en general per un grapat d´erudits sobretot jactanciosos .Les versions dramatiques i descontextualizada d´un passat de Mesoamèrica ja no pot perpetuar el discurs i la necessitat de ser examinada de nou com una sèrie de reorganitzacions de la societat en lloc d`una falla sistèmatica transcendental i ho abasta tot.Elizabeth Votruba ho explica a la primera edicio d`Anthro Journal.
Les recents excavacions de la universitat de California (USA) han posat al descobert la major presa que van fer els maies a la ciutat precolombina de Tikal.
La presa estava construida en pedra de tall la runa i la terra s´estenia en uns 260 peus de llarg i 33 peus d´ alt i mante prop de 20 milions de galons .La investigació aporta nova llum com els maies utilitzaven els seus recursos en una societat complexa i poblada per més de 1500 anys amb problemes ambientals i sequeres periòdiques.Els maies contruien plaçes amples , carreteres i canals en un sistema de recollida i gestio.
En Tikal aquesta aigua va caure sobre aquestes zones pavimentades i/o arrebossat i regat en els embasaments artificials.Per exemple la plaça de guix de la ciutat on la superficie esta inclinada per tal de retenir la pluja en aquests tancs.Aquesta presa anomenada Palau es del periode classic (250-800) i presenta la major caracteristica a nivell hidraulic de la zona maia nomes superada per la presa Purron construida a Tehuacan (Mexic) construida entre els anys 250-400
S´ha descobert per part d´investigadors de Guatemala i Estats Units (Universitat de Brown-Rhode Island) l`anomenat temple del Sol nocturn a Zotz (Cova de rap al departament de Peten a 500 Km de la capital de Guatemala.
El temple del Sol és una subestructura de la piramide de El Diablo. Es tracta d´una escultura increible per la seva art i per honrar al Sol diu l`arqueòleg Thomas Garrison.Un altre investigador Edwin Román va explicar que l`iconografia del temple contempla "La glorificació del Sol" per part dels Maies ja que es representa les fases de sortida, esplendor i el capvespre.
Uns investigadors del departament de les Amèriques a la universitat de Bonn (Alemanya) han estat durant quatre anys juntament amb les autoritats mexicanes l` antiguitat de la ciutat maia d`Uxul a Campeche, Mèxic.
Des de 2011 les excavacions s´han centrat en el palau reial d`Uxul que es troba directament al sud de les principals places del centre d`Uxul .El palau reial s`esten 120 X 130 metres i conta almenys de 11 edificis individuals que estan alienats al voltant de cinc patis .
Segons el profesor Nikolai Grube que dirigeix la investigació "El complex del palau va ser construit al voltant de l`any 650 un moment en que la dinastia veina de Calakmul està en procés de fer-se carrec de grans arees de les terres baixes del món maia .
Com part de les excavacions de l`any 2012 es va descobrir una tomba de 1.5 metres per sota de les habitacions .Les parets de la volta estan fetes de mao i es cobreixen amb volta de volada tipica del món maia.
A l`interior de la tomba que data del segle VIII es va trobar les restes d`un home jove que va ser enterrat amb els braços sobre l`estòmac .Al seu voltant estaven les restes d`ofrenes funeràries luxoses com quatre plaques de ceramica i cinc tasses de ceramica molt ben conservats, alguns dels quals estaven decorats amb pintures i relleus espectaculars .Un plat unic amb la pintura en l`estil codex estava estes al crani del difunt
El missatge en un elegant model jeroglífic deia "La copa d´un jove princep " .Malgrat aquestes afirmacions no se sap qui era el princep, al no haver-hi objectes funeraris com joies de jade indica que no era en linea directa a la sucessio .La data d`un dels gots es el del 711 .Els cientifics creuen que Uxmul era un petit regne independent governat de tant en tant per Calakmul fins que va ser governat per families governants locals per unes poques generacions fins que el segle IX Uxmul va quedar abandonada.
Cal recodar el descobriment del calendari mes antic trobat a Xultun (Peten-Guetemala) fa uns mesos pels arqueolegs d`Estats Units William Saturn de la universitat de Boston i David Stuart de la universitat d` Austin.
www.archaeologica.org/NewsPage.htm 17 de juliol
www.pasthorizons.com 17 i 19 de juliol
30 Juliol
www.uni-bonn.de
Sun Temple
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada