dilluns, 9 de juliol del 2012

L´ARC MÉS ANTIC D´EUROPA A CATALUNYA¡¡¡


                             Els arqueòlegs amb autoritats



                                              L`arc del Neolític



                                   L`excavació a La Draga
            


                Parc Neolític de la Draga




Les investigacions arqueològiques realitzades al jacimient de la Draga (Banyoles-Girona-Catalunya)
ha prodüit el descobrimient que és únic a la Mediterrània occidental i Europa.
L`articles és un arc que va aperèìxer en un contexte que data del periode comprès entre el 5400-5200 b.c corresponent al primer periode del neolític.
Es un element únic donat que s´ha trobat en contacte en el lloc .D`acord amb la cronologia es l`arc més antic del neolític trobat a Europa.L`estudi permetrà l`anàlisi dels aspectes de la tecnologia, les estràtegies de supervivència i organització social de les primeres comunitats agricoles que es van assentar a la peninsula ibèrica.
L`arc es de 108 cm de llarg i presenta una secció pla-convex.Val la pena dir que està fet de fusta de teix (Taxus Baccata) al igual que la majoria dels arcs del neolític.
En anteriors campanyes arqueològiques (2002-2005) es van trobar restes de dos arcs del mateix periode però al estar fragnentats es impossible analitzat les característiques d´aquestes eines.
El descobriment actual obre noves perspectives de com aquestes comunitats agricoles estaven organitzades.Aquest arc podia haver servit per diferents propòsits com la caça , encara que si es té en compte que aquesta activitat no era tan comú a la zona de la Draga, només un 2% ja que era una societat agricola i ramadera, no es pot descartar que els arcs poden haver representat un element de prestigi o s´ha relacionat amb la defensa o la confrontació.
A Europa s´han trobat arcs a Dinamarca o a Rússia ,  de grups caçadors-recolectors més moderns.
Ha estat una troballa de la universitat autonoma de Barcelona i el CSIC.L`alcalde de Banyoles Miquel Noguer ha dit que la troballa es podrà visitar l museu arqueòlogic de Banyoles.


www.archaeologica.org/NewsPage.htm  29 juny

www.pasthorizons.com     2 juliol


www.uab.es

www.uab.es/castellano/

www.uab.es/english/

http://www.banyolescultura.net/dragcat0.htm

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada