dimarts, 3 de juliol del 2012

ELS TRESORS D`ISRAEL


                         El tresor de les monedes d`or dels segles X-XII  d`Apollonia o Arsuf





                        Apollonia o Arsuf a 15 Kilomtres al nord de Tel-Aviv


El tresor d`Hirziliya

      



                     El tresor de Qiryat Gat








                                                     L^arqueòleg Emil Aladjem


                                                                         


                                              Comptes de Coralin importades d´Egipte , s XII b.c?
                                          

                                                  Pendent extraordinari decorat amb cabres salvatges



                  La gerra de ceràmica i a dins el tresor de Meguidó


             La ciutat de Meguidó




Encara que separada per milers d´anys a Israel s´han trobat dos extraordinaris tresors incloent joies d´or , monedes ..., pot haver estat amagada per antigues families que fugien de perills deconeguts
Els anells i els pendents són de 3000 anys d´antiguitat es va trobar en una gerra de ceràmica dins d`una casa en ruines.Segurament pertenyian als cananeus un ric poble semitic.Segons les autoritats d´Israel es el tresor més important de l`època biblica.


Els arqueolegs han descobert un tresor que comprén unes 140 monedes d´or i de plata juntament amb joies probablement ocult per una rica dama en un moment de perill inminent, a l`època de Trajà.
L`Autoritat d`antiguitats d´Israel van presentar aquests objectes a Kiriat Gat al sud d´Israel.
Durant unes excavacions en un edifici del periode romà i bizanti es va trobar el tresor en el pou excavat en el patí i que després es va omplir .S´havia embolicat en una tela de drap que s´havia deteriorat en la seva majoria.Segons Emil Aladjem que dirigeix l`excavació en nom de l`IAA , el tresor inclou magnifiques joies d´or entre ells un pendent fet a mà per un joier en forma d`una flor i un anell amb una   pedra preciosa en la qual hi ha un segell d´una deessa alada , dues barres de plata que probablement eran pals de Kohl, així com 140 monedes d´or i plata, de l`epoca dels emperadors Neró , Nerva , i Trajà entre el 54 i el 117 .El tresor va ser amagat abans de la rebel.lio de Bar Kojba entre el 132-135 , on es va tornar a acunyar monedes de Trajà amb els símbols de la rebe.lió.


Un dels tresors més grans de monedes d´or s´han trobat a Israel els primers dies de juliol a Herziliya.
El tresor es de més 100 monedes d´or i un pes aproximat de 400 grams (Gairebé una lliura) i el valor aproximat de 100000 dolars.
Les monedes van ser trobats a un atuell de ceràmica en el parc nacional d´Apolonia on havia l`antiga ciutat dels croats.Havia 108 monedes d´or incluent 93 que pesaven 4 grams un , i 15 que pesava un gam.L`or no era nova i va ser part d`un tresor s´algú o una inversió empresarial.
Les monedes van ser encunyades a Egipte uns 250 anys abans del seu enterrament sota les rajoles de terra de la fortalesa 13 del segle que ha estat objecte d´excavacions de fa 30 anys.
Segons Oren Tal va assenyalar que el tresor estava amagat indica que la intencio que el tresor va ser enterrat per després recuperar-lo.
Crec que la partida va ser enterrada delibiradamnet en un recipent parcialment trencat ple de sorra i enterrat sota les rajoles perque si algú la descubris creies que era una olla trencada.
També s´ha trobat una gran partida de fletxes i de pedres que servien per les catapultes, una zona on va haver-hi entre els mamelucs i els croats.


A finals de juliol s`ha trobat un altre tresor a Apollonia o Arsuf a 15 Kilometres al nord de Tel-Aviv.
La universitat de Tel-Aviv , concretament un estudiant ha trobat en un pot 108 monedes d`or de l`època dels creuats o inclús anterior dels segles X-XII,sent el tresor més important de monedes d´or
de aqiests segles que a més a més permet veure els intercanvis comercials d`aquell temps .




          http://www.archaeologica.org/NewsPage.htm  4 i  5 Juny    Qiryat Gat

                                                                                     8 Juliol         Herziliya
       
          http://www.heritagedaily.com                          27 Juliol        Apollonia o Arsuf


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada