dimarts, 10 de juliol del 2012

ELS BESSONS D´OLÈRDOLA I DE CLEOPATRA I MARC ANTONI







                        Les Bessones del Jaciment d`Olerdola (Barcelona) S IV-II a.c


Fa dotze anys un grup d`arqueolegs va trobar dos esquelets infantils al jacimient d`Olerdola a 50 Km de Barcelona , ara especialistes en antropolgia forense de la Universitat Autonoma de Barcelona han pogut confirmar que aquestes restes van pertànyer a dos germanes bessones nounades que daten del segle IV-II a.c.S`estima que les nenes tenien una gestació de 38 a 40 setmanes .
Cap de les restes òssies van mostrar evidència patològica de la causa de la mort pel que ès possible que sigui per un embaràs difícil o per el part, tambe la falta d´higine feia que hagués una alta mortalitat infantil i maternal .
Els especialistes no sabien que eran bessones ja que no se´ls va informar d`aquest aspecte .
L`estimació de l`edat es va establir a partir dels gèrmens dentaris , la longitus dels ossos i l`estat d´ossificació.De l`os coxal i de la mandíbula van deduir el sexe de les nenes, van ser enterrades al costat de la mare , en una zona `adobat de tints i pells un lloc on treballaven les dones, aquest és el primer cas de bessons antics trobats a la peninsula., aquest estudi codirigit per Eulàlia Subirà ha estat publicat al International Journal Osteoarchaeology.



Els nadons bessons de Cleòpatra VII i Marc Antoni ara tenen cara .Un egiptòleg italià ha tornat a descobrir una escultura d´Alejandro Helios i Cleòpatra Selene al museu egipci d´El Caire.
Descuberta al 1918 al temple de Dendera va ser per el museu d`El Caire , fins ara havia passat per alt.
La part posterior de l`escultura de 33 peus compta amb algunes estrelles de gravat -que probablement indica que formava part d`un sostre .En general la resta de la imatge es bastant inusual.
Es mostra a un nen i una nena de mateixa mesura dins de les bobines de dos serps .Cada figura té el braç sobre l`espatlla de l`altre , mentres que una altre mà subjecte una serp, segons Josefina Capriotti del consell d`investigació d`Itàlia.Va identificar als nens després d`un analisis del centre mediterrani polonès i de veure una estàtua de l`època de Ptolumeu del gobernador de Dendera Pakhom que està a Detroit Institute of arts.
Capriotti va adonar-se que el té un disc solar sobre el seu cap , mentre que la nena té una mitja Lluna i un disc lunar, tots dos decorats amb l`ull de Horus símbol de l`art egipci.
Per degràcia la cares no es veuen bé , però el nen té el cavell arrissat i una trena al costat dret del cap típic dels nens egipcis.El pel de la nena està disposada en una forma similar a la crida m elenenfrisur (Pentinat de meló) un pentinat elaborat sovint associada amb la dinastia ptoleimica i Cleòpatra en particular.Estilisticament les estàtues tenen diverses característiques en comú.Per exemple les figures tenen cares rodones barbetes petites i ulls grans.
L`escultura doble va ser produida per un artista egipci al final del periode ptoleimic (50-30a.c) , Marc Antoni va reconèixer als bessons el 37a.c .La reina va donar llum al 47a.c Cesarion el fill de Cesar.
Després de la derrota si Cesarion va ser assesinat els dos fills més un altre de Marc Antoni, Ptolomeo Filadelfio, els nens van quedar en mans d`Octavia la germana d`Octavi i dona de Marc Antoni.
Alguns més tard tant Alexandre Helios com Ptolomeo Filadelfio van desapereixer sensa donar rastre, només va sobreviure Cleòpatra Selene que es va casar amb Juba II rei de Mauritània va tenir almenys un fill Ptolomeo Filadelfio dit així en honor al seu germà petit.



www.mac.cat/Media/Multimedia/olerdola


http://vimeo.com/43993590

http://news.discovery.com/history/cleopatras-twin-babies-120420.html






Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada