dimecres, 25 de juliol del 2012

TEPANECAS / ZAPOTECAS






 








                        El lloc d`enterrament dels Zapotecas (Atzompa-Oaxaca)


                                 
                               Objectes trobats a Azcapotzalco






                                                 Enterrament Tepaneca a Mexico DF (Azcapotzalco)







Arqueolegs de la ciutat de Mexic a Azcapotzalco han descobert els cranis i altres ossos de 17 persones , 3 adults i 14 nens la majoria d´ells fills dels comerciants que viatjavan durant l`epoca pre- asteques.
L` investigadora Alejandra Jasso Peña diu que tambe s´ han trobat flautes de ceramica. atuells, encersers.i gots capa a abaix signe de l` efimer de la vida de color vermell i taronja tipic de l` estil asteca IITambe les restes d´un gos sacrificat per acompanyar en una altre vida . .Jasso Peña va dir que la construccio estava a punt de començar en cinc edificis en un barri de la ciutat de Mexico quan l`INAH ( Instituto Nacional de Antropologia i Historia) va sol.licitar per dur a terme una excavacio del primer lloc.Experts sospiten que el lloc va ser un centre cerimonial de la tribu Tepaneca entre 1200 i 1300 .Els comerciants influients s`anomenavan Pochtecas.Alguns dels nens morts tenien signes de envelliment segurament la malaltia de Hutchinson-Gilford.També s´ha descobert un esquelet de una dona d´uns 25 anys que havia tingut un nen ja que les restes ossees del nen estaven al costat


S´ha descobert  un complexe funerari de 1000 anys d` antiguitat compost per tres camares mortuories en el lloc pre-hispanic de Atzompa a Oaxaca que era una ciutat satel.lit de Monte Alban.
L`edifici estava destinat a ser una cambra funeraria estavan colocades de manera vertical una sobre de l`` altra i a diferencia del que s´havia trobat fisn ara aquestes no son subterranies.
Una de les cambras esta decorada en un mural que representa el joc de la pilota un tema que no s´ havia vist en el contexte funerari Zapoteca.Segons Nelly Robles l` encarregada de dirigir les excavacions aquest tema es raro ja casi sempre els temes representats eran de sacerdots i sacedotesses personatges que acompanyaban al difunt en el viatge al inframon.Per ara no s´han trobat restos d` ossos , encara que falta obri una cambra funeraria. Els espais funeraris estan en bon estat de conservacio.


www.archaeologica.org/NewsPage.htm    14 Juliol    Tepanecas



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada