dijous, 5 de juliol del 2012

ELS CAPS ROMANS DE BARCELONA¡¡¡


                El cap del déu Silè o un del seus fills , un satir que pertenyia al seguici de Dionis.


El cap de Dionis?
 
              





                           Vil.la Romana al setembre 2011

                                                    Mosaic de la vil.la romana de la Sagrera (Barcelona)


S´ha trobat a Barcelona el cap d´una estàtua en les obres del Tren d`Alta velocitat a la Sagrera.
Ha estat a la vil.la romana de la Sagrera , es un cap de marbre que es creu que pertany a Dionis i es del segle II .El cap de mesura real estava en un pou de basura , això vol dir que els propietaris de la vil.la el van tirar segurament al trencar-se ja que te fisures al cap i al front .
Darrera d`una capa d´argila vermella que s´anat acumulant en els anys s´intueix un rostre jove amb un cabell decorat amb motius fruitals tipíc d`un entorn rural.
El fet que la peça no estava tallada per el darrera fa pensar que formava part d`una escultura o bust o que servia com decoració d`una habitació .La calitat del marbre que era fora de Barcelona fa pensar que la vil.la era d`una persona molt importat. Es tracta de la primera peça d`aquest tipus trobada a Barcelona , fins ara els elements esculturics eran objectes o funeraris.
En les obres del Tren s´han trobat molts jacimients arqueologics des de el neolític fins al segle XVIII.

A l`abril del 2013 s´ha trobat un cap de home barbut que podia ser el déu menor Silè o un dels seus fills que pertenyia a Dionis . El fragment escultòric formava part dels nivells d`amortització de la zona de premses data de finals del segle II i finals del segle III.
Formaria part d´un grup escultòric associat a un programa decoratiu relacionat amb el món de la vinya i el ví, això vol dir que la vila formava part d`una activitat en el conreu de la vinya i la producció de ví , i que era un domunius pertenyent a l`elit de la societat de la antiga Barcino.




www.btv.cat/btvnoticies/2012/07/04/arquelogia-vila-romana-la-sagrera-cap/

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada