dimecres, 11 de juliol del 2012

EL PALLADION / TSUNAMI /SALONICA





Restes de la calzada romana de Tesalonica.







                                El Palladion al museu de l`Acropolis
Restes del Palladion d`Atenes.
Atenea i el Palladion a Troya

                                      El Palladio dedicat a la deessa Atenea en memòria a Pallada



Part del tribunal grec de justicia el Palladion que va tractar els casos d´assesinat , en els anys 60 l`arqueòleg Ioannis Travlos va descubrir una paer de l`entrada , però ara les excavacions proporcionar pistes interessants sobre la funció del tribunal, l`alberg es troba a la part del sud la cort es creu que és a la sala d`audiència.La cort de Palladio segons el mite grac es va dedicar a la deessa Atenea en memòria del seu amic Pallada , en un accident van quedar ferits quan estava junts , Pallada  va morir.
Pel que fa als elements  mòbils , caixes de ceràmica i monedes de votació  .Els jutges podien votar haver hagut de votar a favor del culpable o innocent al triar una de les dues urnes per dir el seu vot.
Només els casos d´homicidi van ser jutjats en el tribunal .Els assessinats van ser caracteritzats com a "Just" , com ara les causades per les guerres o l`adulteri , van ser jutjats en la cort Delphinion.



Herodot va descriure la retirada de les aigües i les onades massives de Potidea, és la primera descripcío moderna d`un Tsunami .Segons un estudi de la universitar d´Aachen dirigit per Klaus Reichester els sediments trobats a la moderna Nea Potideia donen la raó a Herodot .
Els nuclis de sediment mostren signes d´alta energia, han descobert capes de petxines a la vora a la ciutat romana de Mende que van des de el fons del mar fins al tsunami i després a terra.
Potidea va ser una colònia fundada pels Corintis al 600 a.c , al 479 a.c estava assatjada pels perses , Herodot relata que la retirada de les aigües va fer que els perses atequessin , però llavors va venir el tsunami i va matar a molts d´ells.
En la guerra contra Atenes i Corint , Potidea va anar a favor de Corint però va ser derrotada pels Atenens el 404 a.c  , després va ser conquerida per Filip II de Macedonia al 356 a.c i va ser destrúida
Cassandro va edificar una nova ciutat Cassandreia, ja en època moderna els refugiats d´Àsia menor van fundar el 1922 Nea Potidea , un lloc de vacances que pot tenir un cert perill, encara que la zona no ha estat declarada zona de tsunamis.


Les excavacions per construir el metro de Salonica la segona ciutat de Grècia han permés descubri una camí pavimentat de marbre obra feta pels romans fa uns 1800 anys.
S´ha presentat al públic i mitjans de comunicació un troç de l`arteriaprincipal de 70 metres.
Algunes grans pedres de marbre van ser gravades per jocs de taula infantil , altres tenien marques de carretes tirades per cavalls.Al lloc també s´han descobert  les restes d´eines i llum , aixó com les bases de la columna de marbre.
Vikki Tzanakouli creu que a sota de la via romana de fa 1800 anys hi ha un camí fet pels grecs 500 anys abans.Segons l`arqueologa els camins estan un a sobre de l`altre i s´assemblent molt a les vies modernes.El camí antic que recorre la ciutat es practicament el mateix que la avinguda Egnatia , però està a 23 m de profunditat.
Les obres del metro es van iniciar el 2006 .El 2008 els treballadors van trobar 1000 tombes , algunes amb tresors , aquests descobrimients i la crisis ecónomica ha fet retardar la nanguració del metro de Salonica amb 13 estacions i més endavant 10 el 2016.
Això farà que el vell camí de Salonica no estarà vist de manera permanent per tothom fins al 2016.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada